Ще декілька десятиліть назад перець вважали в Україні південним екзотом. Але кліматичні зміни, які ми спостерігаємо останнім часом, дозволили вирощувати цю культуру практично в усіх регіонах нашої країни навіть у відкритому грунті. Так, вже декілька років поспіль отримуємо фантастичні врожаї у Львівській області – нетиповому для теплолюбних культур регіоні.
Ви без проблем зможете виростити смачні овочі на своєму городі, якщо придбаєте
насіння перцю в yaskravaklumba.com.ua.
Що ми знаємо про перець та його насіння?
Так склалось, що словом «перець» ми називаємо декілька культур, які дуже різняться між собою. До переліку входять:
рослини роду Piper або справжній перець – ліановидні культури, насіння яких використовується як приправа (духмяний, горошок тощо);Capsicum – рослини сімейства пасльонових – відомий нам усім солодкий (болгарський) та гострий перці;перець сімейства миртових – декоративні рослини, що у їжу не вживаються (наприклад, перець гвоздичний);справжній перець, хоча й налічує понад 1500 видів, в Україні не росте. Переважна більшість цих приправ приходить до нас з країн Південної Азії, де їх культивують з давніх давен.Батьківщина болгарського та гострих сортів – Південна Америка. Ці близькі родичі картоплі та помідорів давно та надійно зайняли своє місце на українській кухні. Перець фарширований, тушкований, різноманітні салати та консервації – без них не обходиться жодне застілля. Та й справжнього українського борщу без перцю не звариш!
Особливості вирощування солодкого та гіркого перцю.
Перець – культура однорічна. Маленькі гострі перчики, які ми вирощуємо на підвіконнях, можуть рости і декілька років. Але це лише тому, що вони весь час знаходяться у сприятливих температурних умовах. Проте навіть при найкращому догляді на другий – третій рік рослини вироджуються.
Перець вирощується виключно з насіння. Його можна висівати як у відкритий грунт, так і на розсаду. Практика показує, що вирощування цієї культури через розсаду дає набагато кращі результати.
Дехто з наших співвітчизників вирощує перець у теплицях. Тут рослина може виростати до 1,5 – 2 метрів у висоту, плодоносити ціле літо, а за сприятливих умов ще й залишиться зимувати. Якщо ж теплиці у вас немає – не біда. Багато фермерів досягли відмінних результатів, висаджуючи розсаду безпосередньо у землю.
Сійте насіння на розсаду у кінці лютого – на початку березня. За два тижні почнуть пробиватися перші паростки.
Дехто радить пікірувати культуру, коли на рослинці з’являються по два листочки. Наша порада – не поспішайте! Чотири листочки – ось показник того, що перець можна пересаджувати до горщиків.
Ця теплолюбна рослина дуже чутлива до зниження температури, тому у землю розсаду висаджуйте лише тоді, коли мине загроза заморозків. Найсприятливіші терміни – друга – третя декада травня.
Що любить перець?
Обирайте для перцю добре освітлені та захищені від вітру ділянки. Якщо є ризик зниження температури, можна прикрити рослинки плівкою. Тільки пильнуйте, щоб перчик не «задихнувся» під накриттям!
Перець любить вологу. Тому поливайте його нарівні з томатами. Пекуче сонце також може наробити шкоди рослинці. Досвідчені дачники ніколи не прополюють перець до «чорної землі», щоб хоч якось притінити рослинки у спеку та зберегти під ними вологу.
Середня висота рослин – 50 – 70 см. Більш високі потребують підтримки.
Рослина любить помірне підживлення, віддає перевагу азотним та калієвим добривам. Для профілактики захворювань бажано обробити його будь-яким препаратом з вмістом міді. Хоча задля справедливості скажемо – перець культура стійка до захворювань. Колорадський жук або фітофтора, справжня біда наших городів, йому не зашкодить.
Корисні властивості перцю.
Перець – смачна, поживна та корисна культура. Ми віддаємо перевагу солодкому перцю. А от італійську чи американську кухню годі уявити без гірких сортів.
Це справжнє джерело вітамінів та мікроелементів, необхідних нашому організму. У плодах міститься велика кількість вітамінів А, С, Р, РР, групи В. Серед мінералів домінують калій, натрій, кальцій, залізо, йод, фосфор, кремній. Вживання перцю позитивно впливає на серцево-судинну систему людини, печінку, кишківник, підвищує імунітет. Неймовірно, але факт: болгарський перець містить у собі більше вітаміну С, ніж чорна смородина.
Існує понад 200 сортів культивованих солодких та гірких перців. Вражає їх кольорова гама – зелені, жовті, червоні, білі, навіть фіолетові. Перець дивує розмаїттям форм – від майже круглої до видовженої. Ризикніть посадити це яскраве диво на вашій ділянці! Виростити власноруч з насіння гарний урожай перцю – цілком реальна задача для кожного господаря.