Столичні лікарі борються за життя двох киян, які посмакували в’яленою рибою домашнього приготування та опинилися в лікарні через тяжку форму ботулізму.
Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.
Вона зазначила, що пацієнти – чоловік та жінка – між собою не пов’язані, хіба що районом проживання – обидва з Троєщини. Чоловік зі скаргами на сухість у роті, неможливість ковтання, виражену загальну слабкість, нудоту, здуття живота був госпіталізований 22 квітня, жінка з такими ж симптомами та двоїнням в очах і неможливістю зробити глибокий вдих – 29 квітня.
«Обидва хворих вживали в їжу в’ялену рибу домашнього приготування. Щодо чоловіка – його стан наразі стабілізовано. Жінка – тяжка. У зв’язку з наростанням дихальної недостатності їй проводиться штучна вентиляція легень», – повідомила Валентина Гінзбург.
Вона пояснює, зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.