Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Як виготовляють справжнє ірландське віскі


Статусний алкоголь, що оповитий стереотипами. Так можна схарактеризувати віскі — бурштиновий напій зі складним смаком. Хтось стверджує, що цей алкоголь суто чоловічий, однак його полюбляють і багато впевнених у собі жінок. Батьківщиною віскі вважається Ірландія. Перша згадка про виробництво напою в цій країні датується 1405 роком. Виготовленням алкоголю займалися ірландські монахи. Історично підтверджено і виробництво віскі у Шотландії, однак згадка про це з’явилася лише у 1494 році. Image
Як виготовляють справжнє ірландське віскі

Тонкощі виготовлення ірландського віскі


Цікаво, що перша назва напою звучить як «aqua vitae», що перекладі на українську означає «вода життя». Пізніше її змінили на «віскі». За основу напою обидві країни беруть ячмінний солод. Однак технологія виробництва віскі різниться. Зокрема для ірландського напою використовується природна вода, яка добувається зі свердловин. Чи не кожне виробництво айріша може похвалитися власним джерелом. Таке віскі відрізняється чистим смаком. Для виготовлення напою по-ірландські, солод висушується природним способом. На відміну від шотландського виробництва, тут не використовується палаючий торф.

Завдяки цьому айріш більш м’який. В ароматі напою відчуваються нотки фруктів. Ви можете переконатися в цьому замовивши віскі Jameson в магазині МАУДАУ. Цей бренд вважається флагманом ірландського виробництва. Далі солод перетирають до вигляду борошна та змішують з гарячою водою. Після витримки довжиною від 8 до 12 годин додаються дріжджі. Майбутній айріш залишається на період ферментації, результатом якої є неміцний спиртний напій. Далі його чекає процес дистиляції, що значно вплине на кількість обертів. Спосіб перегону зернових спиртів у конкурентів різниться. При виготовленні айріша використовується потрійна дистиляція. В Шотландії спирт переганяють тільки двічі. Завдяки цьому смак ірландського віскі більш багатогранний. Деякі виробники країни проводять більш як три дистиляції.

Різновиди айріша


Розрізняють 4 сорти віскі з Ірландії:

1. Single Malt — на смак нагадує шотландський скотч, виготовляється із солоду ячменю. Напій позбавлений класичного для конкурентів смаку й аромату «з димком».

2. Single Grain — напій на основі солодженого зерна, що використовується здебільшого для виготовлення купажів. При дистиляції напою використовується колонний перегінний апарат.

3. Pure Pot Still — напій готують із солодженого і не пророщеного ячменю. Раніше використовували й інші злакові культури. Цей сорт вважається справжнім айрішем.

4. Blended — віскі на солодових та зернових спиртах. Може виготовлятися на основі Single Malt чи Pure Pot Still.

Види різняться на смак та за ціною. Сьогодні ви зможете познайомитися зі справжнім ірландським віскі й в Україні, замовивши його на maudau.com.ua. Можливо, цей напій вам сподобається настільки, що стане невіддільною окрасою столу на святах та посиденьках з друзями.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини





На початок